СРАВНИ ОФЕРТИТЕ

Сделките с имоти в София остават почти без промяна през първото тримесечие

Сделките с имоти в София остават почти без промяна през първото тримесечие

Спадът на ипотечното кредитиране във всички големи градове и в цялата страна се ускорява, сочат данни на Агенцията по вписванията

Забавянето в броя на сделките с жилищни имоти в повечето големи градове и в цялата страна, което започна от средата на миналата година, продължава и в началото на тази година, а спадът на ипотечното кредитиране се ускорява, сочат данни на Агенцията по вписванията за първото тримесечие на 2019 г. В София сделките през първото тримесечие са останали почти без промяна спрямо същия период на 2018 г., а в Пловдив и в цялата страна намаляват. Изключение от общата тенденция при големите градове са Варна и Бургас, където вписаните през първите три месеца на годината имоти постигат годишен ръст.

В столицата вписаните сделки с имоти се връщат към скромен ръст след спада от 3,2% през четвъртото тримесечие на миналата година. Между януари и март в столицата са вписани 5641 сделки с имоти, което е точно с десет повече спрямо първите три месеца на миналата година. Това съответства на годишен ръст от 0,18%.

След спада през четвъртото тримесечие на миналата година сделките с жилищни имоти във Варна се връщат към растеж с годишно повишение от 4,8% между януари и март. Още по-силно увеличение на годишна основа е отбелязано в Бургас, където вписаните сделки през първите три месеца на годината са нараснали с 6%, прекъсвайки серията от три поредни тримесечия на спад.

Сред останалите големи градове силен ръст на вписаните сделки с имоти е регистриран също във Велико Търново (+9,4%), както и в Сливен и Шумен, съответно с 8,3% и 7%. В същото време обаче сделките с жилищни имоти в Русе намаляват с 1,4%, както и с 2% в Стара Загора, 6,8% в Плевен и 7% в Добрич, а в Благоевград остават без промяна спрямо същия период на миналата година. Спад е отбелязан и в цялата страна с 3,1% на годишна основа, като общият брой на вписаните сделки у нас през първото тримесечие е 40 003.

В 67,2% от включените 113 града в статистиката на Агенцията по вписванията е отбелязан спад на сделките с имоти, сочат изчисления на Investor.bg. Най-голямо е понижението в Девин (-50%), а най-голям ръст е отбелязан в Мадан (+50%).

Общо в 20 града в страната са вписани под сто сделки с имоти през първото тримесечие, като най-малко са в Трън – само 17, сочат още данните на Агенцията по вписванията.

Осезаем спад на ипотеките

И докато при сделките с имоти някои големи градове все още постигат ръст, то вписаните законни и договорни ипотеки намаляват с двуцифрен процент във всички големи градове, както и в цялата страна.

В София спадът на ипотеките се ускорява в сравнение с четвъртото тримесечие на миналата година, когато беше записано понижение от 16,7%. През първите три месеца на новата година е отчетено свиване с 24,4%, като общият брой на вписаните законни и договорни ипотеки за периода достига 2883. Това е второ поредно тримесечие на спад на ипотеките в столицата, след скромния ръст от 0,5% през периода юли-септември 2018 г.

Още по-осезаемо е намалението в другите големи градове. В Пловдив вписаните ипотеки намаляват за трето поредно тримесечие, като понижението достига 32,9% (834 законни и договорни ипотеки през първото тримесечие на 2019 г. спрямо 1243 година по-рано). Това е почти двойно по-голям спад спрямо свиването с 19,8% през четвъртото тримесечие на миналата година. Законните и договорните ипотеки в Града под тепетата се понижиха с 10,6% и през третото тримесечие на миналата година.

Във Варна вписаните ипотеки намаляват с 31,8% на годишна основа, като и тук понижението е почти двойно спрямо четвъртото тримесечие, когато те се свиха със 17,6%. В Бургас спадът на ипотеките достига 34,3%, като се ускорява спрямо последното тримесечие на миналата година, когато понижението беше с 23,3%. Вписаните законни и договорни ипотеки в морския град намаляват за трето поредно тримесечие.

В цялата страна вписаните ипотеки са 9039 спрямо 14 542 през същия период на миналата година, което представлява понижение с 37,8%. Двуцифрен спад на ипотеките е отчетен в почти всички градове в страната, като единствените изключения са Айтос, Ихтиман и Луковит, които отбелязват ръст на ипотечното кредитиране, а в Козлодуй броят на ипотеките е останал непроменен спрямо първото тримесечие на 2019 г. Минимален спад от 0,25% е отчетен в Поморие.

В Трън, където се вписани най-малко сделки с имоти в страната през първото тримесечие на тази година, няма нито една законна или договорна ипотека, а в Ивайловград, Крумовград и Котел е вписана само една. В 38 от 113-те изследвани града законните и договорните ипотеки  са под или точно десет.

 

Източник: investor.bg

img

Иван Иванов

Подобни публикации

Ограничаване на плащанията в брой над 10 000 лв.

Българското законодателство поставя строги правила,...

Виж още

Жилищното строителство в България – бум или наваксване на изоставането?

Издадените разрешения за строеж на жилища в София...

Виж още

Първо жилище без да се плаща ДДС при покупка ще се отрази ли на цените

По данни на НСИ през второто тримесечие на годината в...

Виж още

Присъединете се към дискусията