Airbnb придоби сайта за хотелски резервации HotelTonight.com

Сделката е най-голямото придобиване за американския стартъп.

Платформата за краткосрочни наеми Airbnb Inc. е приключила успешно преговорите за придобиване на оператора на хотелския резервационен сайт HotelTonight.com – Hotel Tonight Inc., докато компанията за споделяне на домове се стреми да укрепи своите предложения и да стане по-привлекателна за инвеститорите преди евентуалното първично публично предлагане (IPO), предава Bloomberg. Сделката е най-голямото придобиване за американския стартъп досега.

Airbnb отказа да оповести финансовите условия на сделката, но според запознат източник цената е близка до последната частна оценка на HotelTonight. Сделката за привличане на рисков капитал преди две години оцени HotelTonight на 463 млн. долара, според PitchBook Data, фирма за пазарни проучвания. В началото на 2017 г. Airbnb придоби Luxury Retreats за около 300 млн. долара, най-голямата ѝ сделка за придобиване до момента. С това Airbnb на практика навлезе и в луксозния сегмент.

Hotel Tonight, основана през 2010 г. и базирана в Сан Франциско, подбира непродадените стаи от хотелските вериги и предлага отстъпка за пътуващите, които търсят оферти в последната минута, обикновено в градските бизнес райони.
Главният изпълнителен директор на HotelTonight Сам Шанк ще оглави бизнеса с луксозни хотели в Airbnb, като по-голямата част от персонала на досегашната му компания ще премине към Airbnb.

Придобиването разширява обхвата на Airbnb още по-надълбоко в хотелската индустрия, където тя навлезе бурно от самия си старт преди малко повече от десетилетие. Airbnb трансформира туристическия сектор, като убеди милиони хора да отворят домовете си за непознати. Така компанията се превърна в такава пазарна сила, че масовите пътнически и хотелски компании, като Booking Holdings Inc., яростно изразходват средства, за да предложат повече обяви на частни домове и на своите собствени сайтове.

Придобиването на тясно специализирания сайт ще даде възможност на Airbnb да покаже на инвеститорите по-голям потенциал за растеж и да демонстрира, че може да се разпростре извън основния си бизнес за наемане на жилища преди листването, което компанията може да осъществи през тази или следващата година.

Източник: investor.bg

Join The Discussion

Compare listings

Compare