СРАВНИ ОФЕРТИТЕ

Връщат ли се цените на имотите на нивата от преди кризата?

Връщат ли се цените на имотите на нивата от преди кризата?

Според експерти еуфорията на пазара сега крие рискове

Цените на имотите у нас растат близо 2 пъти по-бързо от средното в Европа, показват данните на Евростат, а експерти предупреждават, че това крие рискове. За година имотите у нас са поскъпнали с над 8%, показват данните на Евростат. Според експерти тенденцията е продължила с още толкова само от началото на 2017 г. и така вече достигат нивата от преди кризата.

Така, ако апартамент от 70 кв.м в София през 2008 г. е струвал 67 000 евро, през 2015 г. подобен имот е можело да се намери за 56 000 евро, а сега цената е 68 000 евро.

Според експерти еуфорията на пазара сега крие рискове.  Варна е градът с най-голям ръст на сделките с имоти за миналата година – 12%. Флорена Георгиева и партньорът й също търсят първия си дом. „Мислим да изплащаме с кредит, в момента има доста добри условия, които банките предлагат”, казва тя. Добавяйки спестявания, смятат, че с вноски от по 500-600 лв на месец ще могат да изплатят апартамента за 15-20 години. Въпреки еуфорията на пазара кредитни консултанти препоръчват на клиентите да не се изхвърлят с вноски по кредити, които са над една четвърт от доходите им, и предупреждават, че още догодина лихвите по заемите ще тръгнат нагоре. „Видяхме какво се случи при предишния бум в периода 2006-2008 г. с хората, които надцениха възможностите си и купиха имоти на високите цени през 2008 г. с големи кредити”, посочи кредитният консултант Тихомир Тошев. Ако цените продължат да растат много по-бързо от доходите, не е изключено пазарът да се наводни с ипотекирани имоти – като тогава. Съветът към предприемачите е да не надуват прекалено цените при проектите “на зелено” без осигурено финансиране. „Хората въпреки интереса към новото строителство са доста скептични към купуването на много ранен етап – да речем, проект или дупка”, посочи Добромир Ганев, управител на компания за недвижими имоти. Експертите прогнозират стабилизиране на имотния пазар след година и половина-две.

Източник: bTV

img

Иван Иванов

Подобни публикации

Ограничаване на плащанията в брой над 10 000 лв.

Българското законодателство поставя строги правила,...

Виж още

Сделките с имоти в София остават почти без промяна през първото тримесечие

Спадът на ипотечното кредитиране във всички големи...

Виж още

Жилищното строителство в България – бум или наваксване на изоставането?

Издадените разрешения за строеж на жилища в София...

Виж още

Присъединете се към дискусията