Връщат ли се цените на имотите на нивата от преди кризата?

Според експерти еуфорията на пазара сега крие рискове

Цените на имотите у нас растат близо 2 пъти по-бързо от средното в Европа, показват данните на Евростат, а експерти предупреждават, че това крие рискове. За година имотите у нас са поскъпнали с над 8%, показват данните на Евростат. Според експерти тенденцията е продължила с още толкова само от началото на 2017 г. и така вече достигат нивата от преди кризата.

Така, ако апартамент от 70 кв.м в София през 2008 г. е струвал 67 000 евро, през 2015 г. подобен имот е можело да се намери за 56 000 евро, а сега цената е 68 000 евро.

Според експерти еуфорията на пазара сега крие рискове.  Варна е градът с най-голям ръст на сделките с имоти за миналата година – 12%. Флорена Георгиева и партньорът й също търсят първия си дом. „Мислим да изплащаме с кредит, в момента има доста добри условия, които банките предлагат”, казва тя. Добавяйки спестявания, смятат, че с вноски от по 500-600 лв на месец ще могат да изплатят апартамента за 15-20 години. Въпреки еуфорията на пазара кредитни консултанти препоръчват на клиентите да не се изхвърлят с вноски по кредити, които са над една четвърт от доходите им, и предупреждават, че още догодина лихвите по заемите ще тръгнат нагоре. „Видяхме какво се случи при предишния бум в периода 2006-2008 г. с хората, които надцениха възможностите си и купиха имоти на високите цени през 2008 г. с големи кредити”, посочи кредитният консултант Тихомир Тошев. Ако цените продължат да растат много по-бързо от доходите, не е изключено пазарът да се наводни с ипотекирани имоти – като тогава. Съветът към предприемачите е да не надуват прекалено цените при проектите “на зелено” без осигурено финансиране. „Хората въпреки интереса към новото строителство са доста скептични към купуването на много ранен етап – да речем, проект или дупка”, посочи Добромир Ганев, управител на компания за недвижими имоти. Експертите прогнозират стабилизиране на имотния пазар след година и половина-две.

Източник: bTV

Join The Discussion

Compare listings

Compare